19. května 2013

Recept: Vločkové muffiny s borůvkami

Zdravím,
o víkendu má člověk více času věnovat se tomu, co jej baví, tak proč nevěnovat chviličku i přípravě jídla? Spousta lidí do sebe cpe jídlo bez rozmyslu a neuvědomuje si, že jídlo má být především výživou pro naše tělo (to ovšem neznamená že budu zobat 24 hodin jen semínka a chroupat zelí, i zdravé jídlo je chutné). Kdo by nechtěl jíst cokoliv a vypadat pořád dobře? Hmmm...růžové brýle dolů, takhle to nechodí. To co dáváte vašemu tělu, se vám vrátí. A tak si pojďme alespoň o víkendu (já vím, je hektická doba, samé starosti, málo času a pořád samá práce práce práce) vyhradit chvilku na přípravu dobrého jídla. Dnes mám pro Vás ultrarychlý recept na jednoduché muffiny v trošku zdravější variantě než jsou muffiny klasické. Můžete si zahřešit i s klidným svědomím :-)

Vločkové muffiny s borůvkami

Recept:

1 hrnek mouky z ovesných vloček
1/2 hrnku cukru (dle chuti - možné ubrat množství, nebo nahradit několika kapkami stévie či jiného sladidla)
1/2 balíčku kypřícího prášku
5 plných lžic celozrnné mouky
1/4 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka (sójového, nebo rýžového či kravského..)
1 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu (volitelné)
Ovoce dle chuti (já jsem tentokrát zvolila borůvky)



Toto množství je na 10 muffinů, myslím že to je akorát na mlsání pro jednu osobu. Pokud máte doma i "ujídače" jako já, udělejte rovnou dvojitou dávku :-D

Postup:

 Z vloček si připravíme v mixéru mouku - je to otázka dvou minut. Do větší mísy přidáme všechny suché přísady, poté ty mokré a promícháme. Těsto jsem měla krásně hladké, ani nebylo potřeba použít ruční šlehač. Přidala jsem vanilkový extrakt, který můžete zaměnit za jiný extrakt, nebo úplně vynechat. Pro "cacao lovers" doporučuji přidat holandské kakao ;-) Zapneme troubu na 170 stupňů a připravíme si formičky na muffiny. Nejlépe se mi osvědčily jednotlivé silikonové košíčky. Mám i "nepřilnavou" plechovou formu na muffiny a těsto je skoro nemožné z ní dostat jinak než drátěnkou. Představte si jak po použití drátěnky forma vypadá, prostě hrůza. Košíčky naplníme těstem cca do 3/4, postupně přisypáváme ovoce. Mám ráda když je ovoce vespodu i navrchu :-P a šup do trouby. Čekáme cca 15-20 minut až muffinky začnou zlátnout, můžete vyzkoušet i špejlí, zda se těsto nelepí. Hotové muffinky necháme vychladnout. Nedočkavcům by se mohlo stát, že se kousek muffiny uloupne, věřte mi, tu chvilku to ještě vydržíte. Muffiny jsou krásně nadýchané a dobře zasytí. Ještě jsem nesnědla víc jak 2 muffiny najednou :-)

Dobrou chuť!
A krásnou prosluněnou neděli :-)
S pozdravem Markéta xoxo

2 komentáře:

  1. Vyzerajú veľmi chutne. Teraz som dostala jeden veľmi dobrý recept na cookies, tak jem tie, ale určite vyskúšam aj tvoj recept na muffiny. :)
    Nechcela by si vzájomné sledovanie našich blogov? Môj je fashionhappenss.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat